Close

Dvadeset i sedam milijuna ćevapa: No1

No1 – najukusnija konstanta Trešnjevačkog placa

Na živopisnom Trešnjevačkom placu, gdje se svakodnevno isprepliću mirisi svježeg voća, povrća i domaćih delicija, smjestila se pečenjarnica No1 – nezaobilazno odredište za sve ljubitelje dobrog zalogaja. Ova skromna, ali omiljena zalogajnica mnogih generacija Trešnjevčana poznata je po svojoj ponudi klasičnih jela s roštilja, a posebno se ističe ćevapima koji su osvojili srca i nepce svih koji su ih probali. S radnim vremenom od ponedjeljka do subote, od 7:00 do 21:00, te nedjeljom od 8:00 do 15:30, No1 je idealno mjesto za brz i ukusan obrok tijekom dana.

Smještena na adresi Trešnjevački trg 2, pečenjarnica No1 nudi autentično iskustvo ulične hrane, gdje se tradicija i kvaliteta spajaju u svakom zalogaju. Bez obzira jeste li u potrazi za brzim ručkom ili večerom nakon posla, No1 pruža toplo i pristupačno mjesto za uživanje u omiljenim jelima s roštilja.

Izračunali smo ugrubo ukupni broj ćevapa koje je omiljena kvartovska pečenjara pripremila u posljednih 50 godina, koliko je aktivna. Morana, vlasnica pečenjare, kaže da se prosječno na dan proda oko 150 velikih porcija ćevapa, i tako je zadnjih 50 godina. Prema tome, ako uzmemo da dnevno pripravi 1500 ćevapa, i taj broj pomnožimo s brojem dana u godini, dolazimo do 547 500 ćevapa godišnje. Ako pak taj broj pomnožimo s brojem godina djelovanja (50), dolazimo do frapantne brojke od 27 375 000 ćevapa ispečenih na roštilju ove legendarne pečenjarnice, među nekim starosjediocima kvarta poznate po nadimku – Ćevapara.

O povijesti, sadašnjosti i budućnosti ovog trešnjevačkog dragulja razgovarali smo s Moranom, vlasnicom pečenjare;

Puls: Gđo Morana, koliko dugo postoji Fast Food No1 na Trešnjevačkom placu i kako je sve počelo?

Morana: Prvu pečenjaru na placu otvorili su tatin ujak i njegova supruga Gizela. Moji roditelji došli su iz Istre 1974. godine i preuzeli pečenjaru koja od tada postoji u ovom obliku.

Puls: Što biste rekli da je vaša specijalnost – čime ste osvojili vjerne kupce?

Morana: Ako pitate njih, većina će vam vjerojatno reći – ćevapima u lepinji.

Puls: Točno, mnogi kažu da su vaši ćevapi najbolji u kvartu. U čemu je tajna tog okusa?

Morana: Lepinje uzimamo od istog pekara već 30 godina. Za ćevape smo mijenjali dobavljače, ali kupci bi prepoznali da je došlo do promjene pa bismo morali intervenirati da sve bude kao i prije, po točnoj recepturi. U tome je i tajna okusa, ne mijenjamo je otpočetka. Kupci nam se vraćaju zato što se vidi što i kako radimo, tu si kao u izlogu. Pa onda traže da lepinja bude ili bolje pečena ili bolje namočena ili manje masna ,a mi im udovoljavamo. Što žele to kažu, a mi se potrudimo da to i dobiju. Ne bude li nešto kako su željeli, drugi put to popravimo.

Puls: Koliko porcija ćevapa prodate u prosjeku svaki dan?

Morana: Dnevno prodamo oko 150 – 200 porcija svega pomalo, naravno najviše ćevapa. U zadnje vrijeme nam odlično idu lignje, ali i ražnjići. Mladi najviše vole naše hamburgere, kažu da su tako fini, a tako jednostavni.

Puls: S obzirom na tempo i količinu posla – koliko vas radi u timu i kako izgleda vaš radni dan?

Morana: Posla ima dosta,u timu nas ima petero i imamo i gospođu koja nam čisti lignje. Dobro bi nam došla još jedna s iskustvom na roštilju,ali baš nemamo sreće.

Puls: Što mislite o samom Trešnjevačkom placu – kako se promijenio tijekom godina?

Morana: Nalazimo se na samoj Trešnjevačkoj tržnici, mojoj najdražoj. Ali vidimo kako je iz godine u godinu sve jadnija.
Ponuda se sve više smanjuje, nemamo malih drvenih kućica kao recimo na Kvatriću, gdje OPG-ovi nude svoje proizvode. A ljudi nam se stalno žale i na parking, jednostavno im se ne dolazi jer nemaju gdje parkirati kako bi došli do nas. Najgore je petkom i vikendom, jer je tada tržnica najaktivnija.

Puls: Jeste li razmišljali o širenju biznisa, možda čak i o novoj lokaciji?

Morana: Nikada nismo razmišljali o širenju posla. Jednostavno nam je i ovo dovoljno. A i kada se posao širi, to više nije ta kvaliteta. Teško je to kontrolirati, a pogotovo sada kada nema radnika.

Puls: Kako vidite budućnost No1 – i sebe u njemu – za, recimo, pet godina?

Morana: Još se neko vrijeme vidim u tom poslu, ima jako dragih ljudi, a sve su više usamljeni pa nam je drago kada im uljepšamo dan pričom ili šalom.

Puls: Za kraj – što biste poručili svojim vjernim gostima i svima koji još nisu probali vaše ćevape?

Morana: Našim gostima zahvalila bih na vjernosti, pohvalama i strpljivosti i nadam se da ćemo još dugo biti Vaš izbor No1.

I dok se mirisi s roštilja šire Trešnjevačkim placom, jedno je sigurno – No1 ostaje najukusnija konstanta kvarta.

Autor i urednik Pulsa Trešnjevke koji neumorno istražuje, bilježi i priča priče o ljudima, ulicama i svim sitnicama koje naš kvart čine posebnim. Svojim radom želi očuvati autentični duh Trešnjevke i graditi susjedstvo u kojem se svi osjećamo kao doma.

scroll to top